11 lutego 2013

Styropian - sernik bez sera.



Ciasto:
3 szklanki mąki
5 żółtek
paczka masła
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina śmietany, jeśli ciasto będzie zbyt suche

Masa:
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 litr śmietany 18%
1 duży budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag wiórków kokosowych

Słoiczek dżemu.

Zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na pół i wkładamy do zamrażalnika. 
Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier, a następnie resztę składników. Wszystko dobrze mieszamy.
Schłodzone pół ciasta rozwałkowujemy na dno blaszki, smarujemy dżemem, wylewamy na to masę, 
a na wierzch ścieramy druga połówkę ciasta.

50 minut, 180 stopni.

1 komentarz: