'Rzodkiew i rzodkiewka zawierają sporo wody, niewiele białka i
węglowodanów, ale za to sporo witamin z grupy B, kwasu pantotenowego,
nikotynowego oraz wit. C. Warzywa te nazywane są "jarzynami pięknych
włosów". Mają też sporo wapnia, fosforu, żelaza, potasu i magnezu.
Połączenie w jednym produkcie spożywczym żelaza, miedzi i manganu
korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze w organizmie. Zalecane są
osobom borykającym się z niedokrwistością.'
'Najlepsze są te świeżo zerwane, gdyż w czasie przechowywania stają
się gąbczaste i więdną. Odmiany wczesne w smaku są łagodniejsze i
łatwiej tracą jędrność, a odmiany późniejsze odznaczają się bardziej
wyrazistym smakiem. Najzdrowsze są rzodkiewki jadane na surowo, jako
dodatek do kanapek czy surówek. Można je także dusić, zapiekać i podawać
z sosem koperkowym. Doskonale też smakują z "wody", podane z masłem i
przyrumienioną bułką tartą. Warto również wykorzystać młode liście
rzodkiewki w komponowane do sałatek ze świeżym ogórkiem i szczypiorkiem.'
Zdecydowanie najsmaczniejsze są te, które sami wyhodujemy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz