7 listopada 2013

Ciasto drożdżowe


 Składniki:
  • 1kg mąki
  • 100g drożdży
  • 2 jajka i 2 żółtka
  • 500 ml mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli







 Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka ubić z cukrem. Masło roztopić, mleko podgrzać. Wszystko to dodać do mąki i mieszać drewnianą łyżką. Odstawić do wyrośnięcia, po czym jeszcze raz wymieszać. Gdy ponownie wyrośnie, wyłożyć na blaszkę i posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180-200st. (ok 40 min).


Kruszonka:
  • 100g mąki
  • 50g masła
  • 50g cukru
  • olejek waniliowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz