23 marca 2013

Justynkowe: Ciasto Rafaello





Ubijamy 4 białka ze szklanka cukru na bardzo sztywna piane, 
stopniowo dodajemy 4 żółtka, cały czas mieszając, następnie wsypujemy maki (3/4 szklanki pszennej i 1/2 szklanki ziemniaczanej) 
zmieszane z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i miksujemy baaardzo dokładnie żeby wszystkie składniki mogły się połaczyc w miłosnym uścisku. 

wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut z temp 200 stopni

 przygotowanie kremu: 
z 1/2 litra mleka i maki robimy budyń.  
Pól litra mleka gotuje z 3/4 szklanki cukru i jednym cukrem waniliowym, 
jednocześnie z woda rozrabiam 2 łyżki maki pszennej 
i dwie łyżki mąki ziemniaczanej. 
Gdy mleko zaczyn się gotować dodaje mączna masę 
i mamy budyń.

Budyń studzę i dodaję kostkę masła zambrowskiego i miksuje,
na sam koniec dodaję soku z cytryny (wedle uznania) i wiórki kokosowe (ok.150g)

Biszkopt przecinam na pół, smaruję dżemem malinowym bądź porzeczkowym,
a na wierzch wykładam masę kokosową. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz