Przepis znaleziony na:
http://pomaranczowykotwkuchni.blogspot.com/2010/10/rogaliki-drozdzowe-z-dzemem-ciasto.html
CIASTO DROŻDŻOWE "TOPIELEC"
- 1 kg mąki
- 2 kostki margaryny
- 2 całe jajka
- 11 łyżek cukru
- 10 dag drożdży
- 200 ml mleka
Drożdże rozrabiamy w połowie szklanki mleka z łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Roztapiamy margaryny z cukrem, a następnie schładzamy do temperatury pokojowej.
Do zaczynu z drożdży dodajemy mąkę, jajka, resztę mleka oraz tłuszcz.
Zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulkę i zalewamy wodą. Czekamy aż ciasto wypłynie na wierzch.
Wyławiamy ciasto, ponownie zagniatamy.
Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy. Okręgi rozcinamy na 8 trójkątów.
Rogaliki możemy nadziewać według uznania.
Szczególnie polecam rogalki z marmoladą różaną oraz musem porzeczkowym. ;)
Przed wstawieniem to piekarnika rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy 10-15 minut z termoobiegiem w temperaturze 180st.
Na koniec oblewamy rogaliki lukrem... i zjadamy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz