8 października 2013

Wino ryżowe


Przepis na 10 litrów wina:

8 litrów wody
2 kg ryżu
2,5 kg cukru
10 dag rodzynek
5 dag drożdży
2 łyżki cynamonu

Bardzo dokładnie płuczemy ryż i wsypujemy go do gąsiora. Dorzucamy rodzynki oraz cynamon. Wodę z cukrem należy zagotować i przestudzić. Zalać nią ryż i dodać drożdże rozrobione z odrobiną wody.

Odstawiamy wino do fermentacji na 6 tygodni w ciepłe miejsce. Po tym czasie należy przecedzić wino i odstawić na kolejne 6 tygodni. Następnie zlewamy wino w butelki.

Wskazane jest kilkumiesięczne leżakowanie.

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. 'Wskazane jest kilkumiesięczne leżakowanie.'
      Niestety, musisz jeszcze poczekać. :)

      Usuń