8 października 2013
Wino ryżowe
Przepis na 10 litrów wina:
8 litrów wody
2 kg ryżu
2,5 kg cukru
10 dag rodzynek
5 dag drożdży
2 łyżki cynamonu
Bardzo dokładnie płuczemy ryż i wsypujemy go do gąsiora. Dorzucamy rodzynki oraz cynamon. Wodę z cukrem należy zagotować i przestudzić. Zalać nią ryż i dodać drożdże rozrobione z odrobiną wody.
Odstawiamy wino do fermentacji na 6 tygodni w ciepłe miejsce. Po tym czasie należy przecedzić wino i odstawić na kolejne 6 tygodni. Następnie zlewamy wino w butelki.
Wskazane jest kilkumiesięczne leżakowanie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
o daj daj daj daj wina daj !
OdpowiedzUsuń'Wskazane jest kilkumiesięczne leżakowanie.'
UsuńNiestety, musisz jeszcze poczekać. :)